Preskoči na sadržaj

Sali je općinsko i administrativno središte Dugog otoka i mjesto s najviše stanovnika. Smješteno je na sjeveroistočnoj obali otoka, a ima razvijen izletnički, nautički i sportski turizam.

Gostima na usluzi stoje opća i zubna ambulanta, poštanski ured, bankomat te ispostava Lučke kapetanije, a u saljskom portu uređeno je privezište brodova. U saljskoj Čitaonici mogu se pročitati ili posuditi knjige na nekoliko svjetskih jezika, a sama Čitaonica organizator je mnoštva zanimljivih događanja kao što su to prezentacije tradicionalnih saljskih jela i koncerti klasične glazbe.

Sali su mjesto tisućgodišnje ribarske tradicije, potvrđene pisanim dokumentima iz 10. stoljeća, a prastari maslinici koji okružuju naselje svjedoci su intenzivne poljoprivredne djelatnosti održavane kroz stoljeća.

Saljsku kulturnu baštinu zastupaju sakralni objekti kao što je to župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije sa raskošnim drvenim oltarom iz 17. stoljeća i natpisima na glagoljici te crkvice sv. Roka i sv. Nikole, dok u saljskim poljima postoje ostaci tlocrta drugih kršćanskih crkava.

Jedan od najzanimljivijih saljskih manifestacija su Saljske užance, trodnevna saljska fešta, u sklopu koje nastupa i nadaleko poznata Tovareća mužika.

Svojim turističkim objektima, neposrednom blizinom Parka prirode Telašćica te Nacionalnog parka Kornati, Sali su mjesto idealno za opuštanje. Svi koji ljubitelji aktivnijeg odmora mogu u Salima iznajmiti brodicu, bicikl ili skuter i na taj iskusiti ljepote samog mjesta i cijelog Dugog otoka, a postoji i taksi služba koja zaineresiranima nudi vožnje po cijelom otoku.

Maslinik Saljsko polje

U masliniku Saljsko polje nalaze se masline stare do 700 godina, što uz veličinu stabala predstavlja jedinstveno ekološko područje na ovom prostoru. Zbog starosti i same veličine stabala ovaj maslinik predstavlja značajan hortikulturni objekt na našoj obali, koji je proglašen botaničkim rezervatom. Starost maslina vidljiva je ne samo u opsegu debla pojedinih maslina, nego i iz razine oblikovanosti maslinika u kojemu su vrlo često masline, tzv. 'stupi', izrasle uokolo starih, širokih panjeva (hripa).

Lokalno stanovništvo maslinik zove "maslinova šuma", a pretpostavlja se da su ga počeli saditi stari Grci, koji su imali posjede na otoku. Po svojoj starosti, prostranosti i izgledu, maslinik Saljsko polje predstavlja jedinstvenu botaničku, estetsku i turističku vrijednost.

Da su Saljani još uvijek vrijedni maslinari pokazuju i ostali pomno obrađeni maslinici, omeđeni urednim suhozidima. Na širem području Sali označeni su maslinski putevi, koji vode kroz stoljetne, ali još uvijek plodne maslinike te pomno obrađene intrade.

Vezane fotografije