Preskoči na sadržaj

Park prirode Telašćica nalazi se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, a s okolnim akvatorijem te 13 otoka, otočića i hridi čini čudesan sklad prirode na 70.5 km2.

Izražen je sukob mirnih uvala s robusnim strmcima, šuma alepskog bora i hrasta crnike, te polja, vinograda i maslinika nasuprot kamenjarskih travnjaka. U Parku je zastupljena mediteranska vegetacija s preko 400 biljnih vrsta, a zabilježene su i brojne rijetke i endemične biljke. U podmorju živi oko 250 biljnih te 300 životinjskih organizama, uključujući danas prorijeđene crvene koralje i mesojednu spužvu.

Park je i utočište za otočke magarce kojih danas ima 14, a koji slobodno šeću na području uvale Mir.

Park karakteriziraju tri fenomena:

  • Zaljev Telašćica, jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, unutar kojeg se nalazi 6 otoka i hridi, 25 uvala i 69 km razvedene obale, atraktivno je sidrište za brojne nautičare
  • Dugootočki strmac-“stene”, uzdiže se do 200m nad morem, a u more okomito spušta i do 90 m. Tu se gnijezde brojne ptice, kao što je sivi sokol ili eleonorin sokol.
  • Slano jezero “Mir” s ljekovitim muljem, stanište je endemične vrste jegulje zvane “kajman”

Najslikovitiji među otocima Telašćice je Katina, a najneobičniji Hrid Taljurić sa svojim geološkim i geomorfološkim posebitostima. Brojni arheološki ostaci svjedoče o naseljenosti Telašćice od davnina, kao što su to grobni humci u polju Čuh, ilirski humci te ostaci rimske građevine iz 1. stoljeća.

Park posjetiteljima nudi organizirane ture prirodom, krstarenje, sportove na vodi, ronjenje, ribolov, vožnju biciklom, i foto-lov a u ponudi su i tradicionalni morski specijaliteti u nekoliko ugostiteljskih objekata na području Parka.

Ulaz je moguć kroz kopneni ulaz Dolac, a morem uz svjetionik Vela Sestrica te prolaze Vela i Mala Proversa. Dnevni izleti u Park organiziraju se iz okolnih mjesta, te iz Zadra i Biograda.

Vezane fotografije

Park prirode Telašćica
Web stranica

Osnovni podaci o parku

OBUHVAT

Južni dio Dugog otoka, pripadajućih otočića i dijela akvatorija Zadarske županije.

POVRŠINA

Ukupna 70,50 km2 = mora 44,55 km2 + kopna 25,95 km2

NAJVEĆA DUBINA UVALE TELAŠĆICA

67 m

NAJVEĆA VISNINA "STENA"

Grpašćak 161 m

NAJVEĆA DUBINA MORA ISPOD "STENA"

85 m

NAJVEĆA VISINA

Mrzolovica 198 m

NAJBLIŽE NASELJE

Sali

IME

Uvala Telašćica u srednjem je vijeku dobila ime Tilagus po tome što izgleda kao tri spojena jezera koja se nadovezuju jedno na drugo.

Nautički vez

U Telašćici je moguće sidrenje na postavljenim bovama za vez.

Kupite ulaznice online