Preskoči na sadržaj

Kao što to kaže jedna stara pjesma 'Svako mjesto svoju feštu ima', tako naselja na Dugom otoku s veseljem očekuju svoje fešte. One se najčešće priređuju u čast sveca-zaštitnika određenog mjesta.

Dugootočke fešte kombinacija su žive glazbe, fine hrane i dobre zabave do jutra. U tome prednjači saljska fešta pod nazivom 'Saljske užance' , koja traje tri dana i u sklopu koje se održavaju razne prezentacije narodnih običaja, dok mještani sudjeluju u gastro-natjecanjma koja će oduševiti sve sladokusce.

Onima koji ne žele čekati da zabava počne nude se razni restorani sa različitom ali pretežno mediteranskom kuhinjom, kao i koktel barovi te slastičarnice, u kojima možete okusiti otočki način života i njegovu gastro tradiciju.

Saljske užance

Saljske užance su kulturno-zabavna manifestacija koja se održava više od 50 godina. Održava se vikend prije Vele Gospe.

Program aktivnosti manifestacije:

  • Petak - 'Ribarska noć': otvaranje Saljskih užanci, podizanje zastave uz nastup Tovareće mužike, kuhanje i biranje najboljeg brudeta, pečenje tuna, srdela i ostalih plodova mora.
  • Subota: preko dana odvijaju se za saljski sportski susreti i natjecanja (utrke romobila, vrića, potakača, potezanje konopa), zatim slijedi 'Saljska noć' (Iluminacija Porta, brodova i kaića).
  • Nedjelja: jutro započinje Budnicom po Salima, zatim u popodnevnim satima slijede tradicionalne 'Trke tovarov', spektakularan događaj za sve goste na otoku, koja se odvija na saljskoj rivi. Po završetku utrke slijedi dodjela prigodnih nagrada za najbržeg tovara (npr. pršut), kao i za najtrišćenijeg (najljenijeg) tovara, onoga koji je zadnji došao na cilj.

Za svoj pothvat najljeniji tovar i njegov vlasnik dobivaju zasluženo priznanje – diplomu. Nakon trke slijedi posljednji nastup Tovareće mužike, koji završava kupanjem svirača u saljskom portu.

Vezane fotografije