COVID-19 info  

Park prirode Telašćica

Park prirode Telašćica nalazi se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, a s okolnim akvatorijem te 13 otoka, otočića i hridi čini čudesan sklad prirode na 70.5 km2.
Park prirode Telašćica

Izražen je sukob mirnih uvala s robusnim strmcima, šuma alepskog bora i hrasta crnike, te polja, vinograda i maslinika nasuprot kamenjarskih travnjaka. U Parku je zastupljena mediteranska vegetacija s preko 400 biljnih vrsta, a zabilježene su i brojne rijetke i endemične biljke. U podmorju živi oko 250 biljnih te 300 životinjskih organizama, uključujući danas prorijeđene crvene koralje i mesojednu spužvu. Park je i utočište za otočke magarce kojih danas ima 14, a koji slobodno šeću na području uvale Mir.

Park karakteriziraju tri fenomena:

Zaljev Telašćica, jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, unutar kojeg se nalazi 6 otoka i hridi, 25 uvala i 69 km razvedene obale, atraktivno je sidrište za brojne nautičare

Dugootočki strmac-“stene”, uzdiže se do 200m nad morem, a u more okomito spušta i do 90 m. Tu se gnijezde brojne ptice, kao što je sivi sokol ili eleonorin sokol.

Slano jezero “Mir” s ljekovitim muljem, stanište je endemične vrste jegulje zvane “kajman”

Najslikovitiji među otocima Telašćice je Katina, a najneobičniji Hrid Taljurić sa svojim geološkim i geomorfološkim posebitostima. Brojni arheološki ostaci svjedoče o naseljenosti Telašćice od davnina, kao što su to grobni humci u polju Čuh, ilirski humci te ostaci rimske građevine iz 1. stoljeća.

Park posjetiteljima nudi organizirane ture prirodom, krstarenje, sportove na vodi, ronjenje, ribolov, vožnju biciklom, i foto-lov a u ponudi su i tradicionalni morski specijaliteti u nekoliko ugostiteljskih objekata na području Parka.

Ulaz je moguć kroz kopneni ulaz Dolac, a morem uz svjetionik Vela Sestrica te prolaze Vela i Mala Proversa. Dnevni izleti u Park organiziraju se iz okolnih mjesta, te iz Zadra i Biograda.

OSNOVNI PODACI O PARKU:

OBUHVAT: južni dio Dugog otoka, pripadajućih otočića i dijela akvatorija Zadarske županije.
POVRŠINA: ukupna 70,50 km2 = mora 44,55 km2 + kopna 25,95 km2
NAJVEĆA DUBINA UVALE TELAŠĆICA: 67 m
NAJVEĆA VISNINA "STENA": Grpašćak 161 m
NAJVEĆA DUBINA MORA ISPOD "STENA": 85 m
NAJVEĆA VISINA: Mrzolovica 198 m
NAJBLIŽE NASELJE: Sali
IME: Uvala Telašćica u srednjem je vijeku dobila ime Tilagus po tome što izgleda kao tri spojena jezera koja se nadovezuju jedno na drugo.

Nautički vez Nautički vez U Telašćici je moguće sidrenje na postavljenim bovama za vez.

Vezane fotografije

Tragovi prošlosti

Dugi otok

pogledajte opširnije

Moj planer putovanja Zatvori planer

Poštovani posjetitelju,
Kako bi vam olakšali planiranje vašeg odmora i boravka na našem otoku prirpemili smo vam ovaj planer putovanja. Planer se koristi na način da se svakoj rubrici u kojoj vidite znak + PLANER može dodavati u planer kao aktivnost. Nakon što ste odabrali sve aktivnosti za koje ste zainteresirani možete ih rasporediti u dane vašeg boravka po vlastitoj želji. U pojedinom danu može biti do 4 aktivnosti. Nakon što ste isplanirali sve dane vašeg boravka možete ih poslati nekome na mail ili jednostavno ispisati. Podaci u planeru će ostati zapisani u vašem pregledniku do idućeg posjeta tako da ih i kasnije možete mijenjati. U slučaju da želite započeti svoje planiranje iznova, pobrišite sve stavke klikom na link "Očisti planer".

x
Očisti planer

Dnevni raspored "drag 'n drop" na određene dane x