Novosti


Dugi otok

Priključite se projektu Mitologija na otocima

Priključite se projektu Mitologija na otocima Saljska mitologija na kazališnoj sceni

Konačno, 03. listopada 2016. g u renomiranom kazalištu lutaka Zadar igra se predstava Otočićići. Rad dramatičarke Lane Šarić. Bogatstvo Saljske mitologije nije moglo naći bolji medij za izlazak na svjetsku kulturološku scenu od ovog kazališta. Tako će; Peteročići, Orko, Sliv, Maljik i ini, oblikovani pod umjetničkim rukama Mojimira Mihatova i kroz geste i glasove glumaca i glumica viknuti, još uvijek smo tu.

Tako sam, iako zviznut bolešću, ovo leto iz dana u dan, iz jutra u jutro hodi u našu Turističku zajednicu di san nailazi na benevolentne Ivanu i Luciju: „Ivana ,Lucija, prošlu zimu sam profesionalnoj dramatičarki Lani Šarić isprpovida, koliko san zna priču o saljskim mitološkim bićima. Ona je napisala dramu ku izvodi kazalište lutaka u Zadru, a režira ju argentinka Renata Carola Gatica.“

Priključite se projektu Mitologija na otocima

Nevjerovatno je kako naša bića iz mita korespondiraju sa bićima iz Gospodara prstenova R. R. Tolkiena, Hobit, Gospodar prstenova i ostalih njegovih djela. Priča je pala na plodno tlo. Radeći na ovom projektu shvatili smo kako naša mitologija ima veliki kulturološki i turistički potencijal. Pozivamo sve ljude koji znaju i umiju i hoće pridružiti nam se u stvaranju našeg kulturnog ljeta posvećenog mitologiji.

Za drugu godinu mislimo pozvati predstavnike iz svih naših otoka, na večer pričanja njihovih mitova.

U suradnji sa Ministarstvom prosvijete mislimo pokrenuti Festival za sve osnovne i srednje škole na našim otocima: najbolje ispričana mitološka priča.

Bilo je izazovno, za kazalište lutaka sudjelovati u ovo, projektu koji ponavljam ima odličan temelj za budućnost.

Ivana i Lucija, Ivona i Lucija s oduševljenjem su dramu Lane Šarić adaptirale na saljski idiom.

Priključite se projektu Mitologija na otocima

Ako mislite svoje intelektualne potencijale staviti na raspolaganje pridružite nam se u ovim budućim projektima.

Zar ne bi bilo odlično da ove priče na čakavskom narječju uđu i u školske lektire?Do sada je falila međuotočka suradnja. Mnogo je naših otoka. Velika je to snaga. Možda je ovo put da se bolje upoznamo i povežemo.

Ante Mihić - Saljanin

Tragovi prošlosti

Dugi otok

pogledajte opširnije

Moj planer putovanja Zatvori planer

Poštovani posjetitelju,
Kako bi vam olakšali planiranje vašeg odmora i boravka na našem otoku prirpemili smo vam ovaj planer putovanja. Planer se koristi na način da se svakoj rubrici u kojoj vidite znak + PLANER može dodavati u planer kao aktivnost. Nakon što ste odabrali sve aktivnosti za koje ste zainteresirani možete ih rasporediti u dane vašeg boravka po vlastitoj želji. U pojedinom danu može biti do 4 aktivnosti. Nakon što ste isplanirali sve dane vašeg boravka možete ih poslati nekome na mail ili jednostavno ispisati. Podaci u planeru će ostati zapisani u vašem pregledniku do idućeg posjeta tako da ih i kasnije možete mijenjati. U slučaju da želite započeti svoje planiranje iznova, pobrišite sve stavke klikom na link "Očisti planer".

x
Očisti planer

Dnevni raspored "drag 'n drop" na određene dane x